Szanowni Państwo
Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski, które reprezentuję w tym roku obchodzi Jubileusz 15 - lecie Od tego momentu intensywnie wpisujemy się w działalność kulinarną, ale nie tylko.
W 2010 roku otworzyliśmy Pomorskiej Akademii Kulinarnej, w której promujemy tradycyjną Kuchnię Kaszubsko- Pomorską.
W Pomorskiej Akademii Kulinarnej odbywają się Szkolenia dla Szefów Kuchni i Cukierni , Kuchmistrzów , Kucharzy , Nauczycieli Zawodu , ale też dla wszystkich chętnych którzy chcą podszkolić się kulinarnie. Akademia znajduje się na ul. Grunwaldzkiej 131 A w Gdańsku.
Z nieukrywaną przyjemnością i dumą organizujemy konkurs Dorszowe Żniwa tj. Międzynarodowy Mistrzostwa Polski w poławianiu i Przygotowania Potraw z Dorsza. Jest to bardzo prestiżowa i największa tego typu impreza w Polsce zaliczana do Kulinarnego Pucharu Polski Biorą w niej udział znani Kuchmistrzowie z Polski i wielu krajów Europy. Ciekawostką i atrakcja jest to, że uczestnicy konkursu sami łowią ryby na Bałtyku, a następnie przygotowują popisowe potrawy zachwycające najbardziej rozpieszczone podniebienia. Już teraz zapraszam Państwa na kolejną Jubileuszową X już edycję Dorszowych Żniwa 3 Sierpnia 2013 na Zamek Gniew w Gniewie.
Członkowie naszego Stowarzyszenia biorą czynny udział w konkursach kulinarnych
w Polsce i na Świecie plasując się na czołowych miejscach. Są wśród nas Mistrzowie Świata w Grillowaniu i BBQ, Brązowi Medaliści Olimpiady Kulinarnej z Erfurtu z 2008 roku i wyróżnienia z 2012, Laureaci „Oskarów Kulinarnych”- nagrody przyznawanej przez branżę gastronomiczną w Polsce, Mistrzowie i wice mistrzowie Polski w wielu konkurencjach kulinarnych oraz zdobywcy „ Pereł Kulinarnych” za najlepsze potrawy regionalne.
Współpracujemy z Zespołem Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku i Gdyni , Szkołą Gastronomiczną w Somoninie i Miastku.
przeprowadzając dla młodzieży pokazy kulinarne i konkursy kulinarne.
Prowadzimy także działalność charytatywna, współpracując z Gdańską Fundacją Innowacji Społecznych. Corocznie wspieramy Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.
Obecny skład Zarządu Krzysztof Szulborski – Prezes, Wojciech Dembowski –V-c Prezes, Andrzej Ławniczak – Sekretarz, Dariusz Danielewicz i Paweł Macioszczyk – Członkowie Zarządu, Krzysztof Wierzba - Przewodniczący Komisji Rewizyjnej,
Krzysztof Szulborski
Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy
i Cukierników region pomorski
GALERIA KLIKNIJ