Zdrowe i smaczne zupy z dodatkiem kurczaka:
Krem z groszku zielonego i kurczaka:
Zagotować bulion z warzyw (na bazie włoszczyzny) i 120g filetu z kurczaka rozdrobnionego na małe kawałki, wsypać zamrożony groszek (opakowanie na 4 porcje), gotować 10 minut, 4 łyżki groszku wyjąć, resztę zmiksować. Dużą cebulę zeszklić na oliwie z oliwek i włożyć do zupy razem z odłożonym groszkiem. Przyprawić solą i pieprzem, ziołami do smaku, jogurtem naturalnym udekorować. Podawać z posiekanymi listkami mięty, koperkiem i uprażonymi płatkami migdałowymi.
Wartość kaloryczna porcji około 150kcal.
Zupa z papryki opiekanej na grillu i kurczaka (4 porcje):
- 3 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- Bulion z warzyw na włoszczyźnie 1 ½ litra
- 120g kurczaka
- 1 cebula czerwona średniej wielkości, 2 ząbki czosnku,
- 4 łodyżki szczypiorku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz Cayenne (sproszkowane chili), sól, świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie: Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, z papryk w obu kolorach odciąć po pasku, pokroić w kostkę i odłożyć do dekoracji. Szczypiorek drobno posiekać, cebulę i czosnek pokroić w talarki. Połówki papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym częścią wypukłą do góry i wstawić do piekarnika zaprogramowanego na funkcję grillowania. Gdy skórka zacznie się marszczyć, włożyć papryki na 5 min. do lodówki w szczelnie zamkniętej torbie plastikowej, a następnie obrać ze skórki i pokroić miąższ w drobne kawałki.
Bulion i kurczaka doprowadzić do wrzenia, dodać czosnek i cebulę, po 10 min. gotowania dodać do garnka paprykę, doprawić, pozostawić na ogniu kolejne 5 minut. Zmiksować zupę, podgrzać, porozlewać do miseczek, udekorować odrobiną jogurtu naturalnego, szczypiorkiem, kawałkami kolorowych papryk.
Wartość kaloryczna 1 porcji: około 120kcal.
Zupa – krem z brokuł i kurczaka (4 porcje):
- 120g kurczaka – małe kawałki
- brokuł – 1 szt.
- 200 ml zagęszczonego mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
- ½ szklanki jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu
- szklanka bulionu z warzyw i kurczaka
- 50g niskotłuszczowego sera żółtego (np. Boryna)
- 1 łyżka masła
- mała cebula posiekana
- łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli, ½ łyżeczki curry
- szczypta pieprzu, szczypta tartej gałki muszkatołowej
Przygotowanie: brokuły posiekać. W dużym rondlu rozpuść masło, dodać cebulę i dusić, dodać kawałki kurczaka, dolać bulion, doprowadź do wrzenia, wrzuć brokuły i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut. Kiedy brokuły będą miękki należy rozdrobnić je na puree, a następnie wymieszać w garnku z mlekiem i przyprawami. Dodać jogurt i sok z cytryny, doprowadzić całość do wrzenia. Zupę podawać posypaną tartym serem.
Wartość odżywcza porcji około 200kcal.
Zupa marchewkowo-imbirowa z kawałkami grillowanego kurczaka:
(ok. 6 porcji)
- 350g marchewki, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki
- duża cebula, drobno posiekana
- duży ziemniak pokrojony w drobną kostkę
- 6 pasków grillowanego kurczaka
- 2 łyżeczki korzenia imbiru, startego na tarce
- 3 szklanki wody, łyżka miodu,
- 1/3 szklanki niesłodzonego skondensowanego mleka,
- sól i biały pieprz do smaku, posiekana natka
Przygotowanie: spryskać dużą patelnię oliwą w sprayu, usmaż cebulę, aż się zarumieni. Dodać plasterki marchewki, ziemniaka, imbir i dusić przez około 10 minut. Dodać wodę, zmniejszyć ogień i dusić kolejne 10 min. Następnie zupę zmiksować na gładką masę. Wlać ją ponownie do garnka, dodać miód, skondensowane mleko oraz sól i pieprz, dusić przez około 10 min. Podawać zupę przybraną siekaną natką i grillowanym kurczakiem.
Wartość odżywcza porcji: 120 kcal
Zupa krem z marchewki z kolendrą na wywarze z kurczaka:
- 1 kg marchewki
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka masła
- 1 niewielki ząbek czosnku
- 1 litr wywaru drobiowego
- 3 łyżki świeżych liści kolendry posiekanych
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól/pieprz/ zioła do smaku
Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna kolendry przez 1-2 minuty aż zaczną brązowieć. Przekładamy je do moździerza i rozgniatamy.
Marchew obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy marchew, rozgnieciony ząbek czosnku i 3/4 nasion kolendry. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, mieszając co parę minut. Zalewamy następnie wywarem, dodajemy sól, pieprz, zioła i gotujemy około 20 minut, aż marchew będzie miękka. Miksujemy zupę w blenderze, ponownie przelewamy do rondla i dodajemy posiekane listki kolendry. Przed podaniem dekorujemy zupę, posypujemy rozgniecionymi nasionami kolendry (odłożonymi wcześniej) i posiekanymi świeżymi listkami kolendry.
Wartość odżywcza porcji:120kcal.
Zupa z dyni i kuleczki z kurczaka
(4 porcje):
- 1 dynia ok. 2kg
- 2 cebule, dwa ząbki czosnku
- wywar warzywny na włoszczyźnie 1 ½ litra
- 250g mielonego mięsa z kurczaka, jajko, 2 łyżki otrąb, zioła, ½ łyżeczki sosu sojowego, łyżka posiekanej natki,
- 4 młode cebulki (do przybrania)
- 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, sól, ulubione zioła do smaku
Przygotowanie: wybrać miąższ z dyni i pokroić na kawałki. Drobno posiekać cebulę, wycisnąć ząbki czosnku, pokroić w talarki młode cebulki.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, czosnek i część młodych cebulek. Dodać kawałki dyni, zalać bulionem, tak by warzywa były całkowicie przykryte i dodać przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po ugotowaniu wszystkie składniki zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, ziołami, a następnie podgrzać. Mięso mielone połączyć z jajkiem, otrębami, posiekaną natką, przygotować małe kuleczki o średnicy 1 cm, wrzucić na wrzątek, ugotować. Zupę w miseczkach lub talerzach udekorować pokrojoną w talarki młodą cebulką i płatkami migdałowymi, dodać po kilka kuleczek z kurczaka..
Wartość kaloryczna 1 porcji: około 130kcal
Zupa z soczewicy z kolendrom i kawałkami kurzego udka:
- czerwona cebula, łyżka oliwy, ząbek posiekanego czosnku
- litr bulionu warzywnego,
- udko grillować, oddzielić mięso,
- 200g soczewicy czerwonej, 3 marchewki drobno posiekana
- łyżka posiekanej świeżej kolędry, szczypta soli, pieprzu, zioła do smaku
- 2 łyżeczki chudego gęstego jogurtu
Przygotowanie: podsmażyć cebulkę, dodać czosnek, poddusić 1 minutę, dodać bulion, soczewicę, marchew, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 minut, aż soczewica będzie miękka. Przyprawić do smaku, dodać kolendrę i ozdobić jogurtem, do miseczek wkładamy po porcji grillowanego mięsa z kurzego udka.
Porcja około 180kcal
Zupa szpinakowa z kosteczkami kurczaka:
- ½ drobno posiekanej cebuli, łyżeczka oliwy, ząbek czosnku
- ½ pora drobno pokrojonego (około60-80g)
- łodyga selera naciowego 30-50g pokrojona
- 200g szpinaku (świeżego lub z mrożonki)
- ½ pęczka posiekanej natki
- 500ml bulionu warzywnego, sól, pieprz czarny, liść laurowy, zioła
- 2 łyżeczki świeżo utartego parmezanu
- 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę.
Przygotowanie: poddusić cebulkę i czosnek, dodać por i seler, pokrojonego w kostki kurczaka, dusić do miękkości. Dodać szpinak, natkę, bulion i przyprawy, gotować przez kilka minut. Zmiksować zupę. Podawać posypaną parmezanem, ozdobioną łyżeczką jogurtu naturalnego i natką.
Wartość kaloryczna porcji: około 140kcal.
Zupa cebulowa z pulpetem drobiowym
Z 200g mielonego mięsa z kurczaka, jajka, bułki tarte i przypraw przygotować 4 pulpety, wrzucić na wrzątek i ugotować. 2 cebule pokrojone w cienkie pióra zeszklić na oliwie, wlać bulion warzywny i 1/3 szkl. białego wina doprawić odrobiną tymianku i kminku, startą gałką muszkatołową, gotować na małym ogniu. Zmiksować, zostawiając kilka piór cebulowych do dekoracji, przed podaniem umieścić pulpet z kurczaka w miseczce, posypać startym serem, ozdobić listkami tymianku i podawać z kostkami chlebowymi zapieczonymi w piekarniku natartymi czosnkiem.
Porcja 150kcal
Zupa z porów i ciecierzycy i kurczaka
2 pory drobno pokroić, ziemniaka pokroić w kostkę, na rozgrzanej patelni zeszklić ząbek czosnku drobno posiekany. Do czosnku dodajemy pory i ziemniak, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Przekładamy do garnka, dodajemy obgotowaną lub z puszki ciecierzycę, zalewamy bulionem warzywnym (około 1litra) i gotujemy około 15 minut. Filet z kurczaka 200g rozbijamy, kroimy w długie i cienkie paski, na rozgrzanej teflonowej patelni obsmażamy paski kurczaka. Połowę zupy zmiksować, połączyć z pozostałą częścią, ponownie doprawić do smaku, podawać z paskami z kurczaka, odrobiną jogurtu naturalnego na środku talerza i natką.
(około 4 porcje), porcja około 140kcal.
Zupa kapuściana na kurzym skrzydełku - wspomagająca spalanie tkanki tłuszczowej
2 ziemniaki, ½ małej kapusty włoskiej, mała cebula, pęczek włoszczyzny, łyżka soku z
cytryny, szczypta gałki muszkatołowej, jogurt naturalny chudy około 200g, ¾ litra bulionu
warzywnego z włoszczyzny, skrzydełko z kurczaka, 3 łyżki posiekanego koperku, czubryca zielona do smaku, szczypta soli i pieprzu, inne zioła. Kapustę drobno poszatkować, ziemniaki pokroić w drobną kostkę, włoszczyznę dodać w całości, cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać pozostałe warzywa, dusić kilka minut. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, gotować pod przykryciem. Następnie zupę zmiksować, dodać część jogurtu, część koperku, przyprawić, skropić sokiem z cytryny. Pozostałym jogurtem i koperkiem dekorować salaterki. 4 porcje. Porcja około 140kcal.
Zupa krem z kabaczka z porcją kurczaka – przyspiesza przemiany metaboliczne
150g kabaczka, 100g fileta z kurczaka, 150g brokuł, małe opakowanie jogurtu naturalnego, litr bulionu, warzywnego, szczypta soli i pieprzu, zioła do smaku, łyżeczka oliwy, mielona kolendra, por, ząbek zmiażdżonego czosnku, mielony imbir.
Przygotowanie: Por pokroić, brokuł umyć i pokroić w plastry, na patelni podsmażyć na oliwie por i czosnek, Do bulionu włożyć filet z kurczaka, kabaczek, brokuły, por z czosnkiem, doprawić imbirem, kolendrą, pieprzem i solą oraz ziołami. Gotować 15 minut, po schłodzeniu zmiksować, dodać jogurt. Podawać na zimno lub ciepło z dekoracją z jogurtu i kawałkiem kurczaka i brokuła. Porcja około 120kcal.
Maria Fall-Ławryniuk
dietetyk i terapeuta ruchowy
Centrum Zdrowego odchudzania Sylwetka w Sopocie
WWW.twojasylwetka.pl